Raamdecoratie kiezen? 8 keuze tips.

Rolgordijnen, Paneelgordijnen, Duo rolgordijn enz.! Raamdecoratie is een breed begrip en omvat een scala aan producten.

Omdat er zoveel verschillende soorten raambekleding zijn wordt het er niet eenvoudiger op om tot een goede keuze te komen. Om je een beter inzicht te geven hebben we 8 tips voor je om uit al deze raamdecoraties het product te kiezen dat bij jou past.

1. Welke sfeer wil je creëren?

Als je op zoek gaat naar jouw raamdecoratie moet je eerste inzicht hebben in je wensen. Welke sfeer vindt je mooi?  Houdt je van modern en strak of méér van een vintage inrichting?  Een strak en toch niet zakelijk interieur maak je bijvoorbeeld met een raamdivider . Dit zijn strakke horizontale paneelgordijnen.  Ook het Duo rolgordijn is een uiterst functionele strakke raambekleding welk strak hangt maar toch een warme uitstraling heeft.

Houdt je van een landelijke inrichting, bekijk dan eens vouwgordijnen of Houten jaloezieën

Ga je voor zakelijk, dan zijn horizontale jaloezieën of de verticale jaloezie een goede optie. Met name aluminium geeft een strak zakelijk effect.

 Houten Jaloezie

2. In welke kamer ga je raamdecoratie aanbrengen

Als je weet wat je mooi vindt is het natuurlijk belangrijk of de gekozen raambekleding geschikt is voor de kamer waar je deze wilt plaatsen. Door de juiste raamdecoratie te kiezen kan je interieur echt tot leven komen.

Tip: Heb je bijvoorbeeld een smal een hoog raam, dan heeft een horizontale belijning een verbredend effect op het raam en verlaagt het de hoogte.  Heb je een kleine kamer, dan kan het raadzaam zijn om bijvoorbeeld geen overgordijnen te hangen, maar te kiezen voor een raam bekleding die zowel de functie van vitrage en overgordijnen heeft, zoals Shades.  Je behoudt dan de ruimte naast het raam en verliest geen plaats.

Tip: Bekijk goed of je binnen de raam nis (in de dag) of over de raam nis (over de dag) gaat monteren. Een raamdecoratie hoeft niet per definitie in de raam nis te hangen.  Het kan soms veel mooier en functioneler zijn als deze over de raam nis gemonteerd wordt. Er zijn dan conform de regels van de binnenhuis architectuur minder overgangen en je creëert méér rust in je kamer.

Wat wil je bereiken: Isolatie of uitsluitend decoratie?

Door jezelf de vraag te stellen of je raamdecoratie enkel om sfeer te creëren bedoeld is of ook functionaliteit moet hebben zoals isolatie, zal deze vraag je keuze vereenvoudigen.

Als je de warmte in de zomer buiten en in de winter binnen wilt houden dan zijn Shades  of  een roljaloezie een aanrader.

Tip: Wat je nergens leest of hoort, is dat ook de kleur bepalend is voor de warmte opname. Dat kan een voordeel zijn tijdens de winter als de zon op het raam staat. Een donkere kleur absorbeert veel warmte. Deze komt dan de kamer in. Heb je vooral veel zon in de zomer, kies dan voor een lichte raambekleding.

 

4. Het regelen van lichtinval en inkijk

Houdt je van een helder en licht huis, overweeg dan om voor meerdere kamers dezelfde raamdecoratie te kiezen.  Je interieur straalt dan eenheid uit. Een lichte kamer bereik je in de eerste plaats met een lichtkleurige raam bekleding.  Een raamdivider of een Top Down Bottom Up vouwgordijn heeft als voordeel dat je inkijk tegen kunt gaan en tegelijkertijd langs de bovenzijde veel licht in de kamer kunt laten. Je verliest amper licht omdat het licht dat bovenlangs het raam binnen komt het verst in de kamer komt. Natuurlijk kun je ook met jaloezieën het licht regelen.

Tip: Lichte kleuren reflecteren het licht over de lamellen naar binnen. Donkere kleuren absorberen licht.

5. Welke kleur kies ik?

Binnen de kleurenleer bestaan enkele belangrijke ezelsbruggetjes. Daarvan is het belangrijkste:  De kunst van combineren is werken met de kleuren die je hebt.  We hadden er het al over hoe kleuren de licht intensiteit in huis kunnen beïnvloeden. Er is echter nog een belangrijk aspect.  De Kleurtoon. De kleurtoon in huis wordt door een aantal factoren bepaald. Dat is op de eerste plaats de kleur van je raamdecoratie.  Het licht dat door je raambekleding binnen komt neemt de kleur hiervan op en straalt deze af op je interieur. Een rode decoratie zal als sterk voorbeeld ervoor zorgen dat witte wanden roze oplichten. Het kiezen van de juiste overgangen tussen Vloer, wand en raamdecoraties is eveneens van groot gelang. Als je voor veilig gaat, kies dan voor ton sur ton overgangen. Dit zijn kleine kleurnuances binnen een kleurgroep.

Bron Chapeau interieur blog

6. Brandwerend?

Als je bijvoorbeeld voor een horecagelegenheid op openbare ruimte raamdecoratie nodig hebt, moet je letten op de eisen die worden gesteld aan brandveiligheid.  Er zijn richtlijnen die aangeven aan welke brandklasse bijvoorbeeld een rolgordijn moet voldoen.  Ook als je bijvoorbeeld kaarsen op de vensterbank onder je raambekleding hebt staan, is het raadzaam om voor een brandwerend materiaal te kiezen of de stof te impregneren met brandwerende spray.

7. Draai Kiep ramen?

Deze vormen vaak een obstakel omdat men denkt dat je een product altijd op het raam of binnen de raam nis moet monteren.  Er bestaan systemen die je op het raam klikt of klemt.  Toch zit je dan vaak met kleurverschil of het feit dat het raam geen 90 graden meer open kan.

Tip: Overweeg daarom altijd of je niet beter over de raam nis op de muur of tegen het plafond kunt monteren.  Heel vaak ziet dit het mooist uit en houdt je de functionaliteit van je raam. Ook het ramen lappen is dan veel sneller gebeurd, en dat zijn vaak terugkerende handelingen welke ergernis kunnen opwekken als dat niet gemakkelijk kan.

8. Binnenhuis adviseur -Stylist?

De bovengenoemde tips helpen je om te ontdekken welke raamdecoratie het meest geschikt is voor jouw interieur. Mocht het je nog niet duidelijk zijn en je graag advies wilt inwinnen dan kun je ook een Binnenhuis adviseur/Stylist inhuren. Dit gaat meestal met kosten gepaard.

Tip: Er zijn ook bedrijven waar je online en gratis advies van binnenhuis adviseurs kunt krijgen.  We namen bovenstaand al enkele verwijzingen op naar Raamdecoraties.nl . Hiervan weten we dat je bij hun binnenhuis adviseurs gratis advies kunt inwinnen.